Hírfolyam

Székely Kalendárium 2024

Miről olvashatnak a legújabb kalendáriumban?

Eddig nem tapasztalt gazdag és színes tartalommal rukkolt elő a Székely Kalendárium, amelynek 2024-es kiadása ez alkalommal a székely nőkre fókuszál. A központi témát taglaló fejezetben a gyengébb nem képviselőjének a székely történelemben betöltött szerepéről olvashatnak, külön kiemelve a Nagy Háborút, továbbá az örökkévaló nőtiszteletről, férjhezmenős praktikákról, kilencgyerekes családról, párját segítő feleségről, magát feltaláló népművészről, asszonyos szólásokról, megesett lányokról, boszorkányokról, bűbájosokról, és arra a kérdésre is választ találnak, hogy ki a jobb szakács: a nő vagy a férfi.

És ha már a szakácskodásnál tartunk, félszáznyi eredeti ételrecept is helyet kapott a 368 oldalasra duzzadt, igényes kivitelezésű kötetben, emellett székelyföldi étterem-kalauz, gombás ajánlatok, Bajzát Attila pedig kocsonyakészítéshez, szalonnaeltevéshez ad tanácsokat.
Természetesen a férfiak sem maradnak olvasnivaló nélkül, hiszen – a fentiek mellett – a Szentföldön kalandozó elődeinkről, Bukarest kurucairól, a Nyergestetőről, sóbálványokká vált honvédekről, székelyföldi Sissi-emlékekről, a székelykapu titkairól, aranycsináló honfitársainkról, a székely lóról, felcsíki tiroli szürkéről vagy éppen az olimpikonjainkról, extrém sportot űző hölgyekről szóló írásokat ők is érdeklődéssel böngészhetik.

Bővebben

Székelyföld Kincsei–eredményhirdetés

A Pro Press Egyesület által meghirdetett pályázat lebonyolítása nem úgy sikerült, ahogy terveztük, a koronavírus-járvány keresztülhúzta számításainkat. Sokáig nem tudtuk azt sem, hogy az elrendelt biztonsági intézkedések miatt megtartják-e díjazás részét képező alkotóborokat, emiatt az eredményhirdetés tervezett időpontját sem sikerült tartanunk, amiért mindenekelőtt a pályázók megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

Bővebben

Küldje be kedvenc ételreceptjeit!

Keresse elő a fiókból édesanyja, nagymamája régi receptes füzetét, lesse el a szomszédasszonytól kedvenc süteménye elkészítési módját, és küldje el a Székely Kalendáriumnak! Nem kötelező minden recepthez fotót is csatolni, de ha van, azt jobban szeretjük, és a díjazásnál előnyt jelent. A fotó lehetőleg természetes fénynél készüljön, elég, ha csak a tányér látszódik, de az teljes egészében.

Bővebben

Székelyföld Kincsei-fotópályázat

Újabb fotópályázatot hirdetünk profi és amatőr fotósok számára. Pályázni olyan saját készítésű digitális fotókkal (legkevesebb 20 fotóval) lehet, amelyek Székelyföldön készültek az utóbbi öt év folyamán, és amelyek Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát hivatottak ábrázolni.

Bővebben

Receptgyűjtés 3.

Újabb receptgyűjtő-pályázatot hirdetünk. Olvasóinktól kizárólag eredeti (az interneten vagy nyomtatásban még meg nem jelent!), az erdélyi gasztronómiába illő ételrecepteket, illetve (ha mód van rá) az elkészített ételek fotóját várjuk 2020. március 31-ig a szekely@kalendarium.ro e-mail címre. A recepteket, illetve a hozzávalókat 4 személy számára kell „adagolni”.

Bővebben

Megidézett visszatérés

Székelyföld ételkultúrája, sajátos receptjei ismertetése mellett a szerkesztő külön fejezetet szentel a pisztrángnak, illetőleg a pisztrángfogyasztásnak, de gyógynövényekről, erdei gombákról, régi és élő népszokásokról egyaránt szó esik a 336 oldalas, teljesen színes kiadványban. Kiderül, milyen székely kötődése volt Horthy Miklósnak, miként sikerült megmenteni a székely határőrök harci kürtjét az Úz völgyében, mit jelent az „ájos fül” a gyimesi csángóknál.

Bővebben

Székely Kalendárium-fotópályázat

Eredményhirdetés

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni.

Bővebben

IKA alkotótábor

A csernátoni Ika Képzőművészeti Alkotóműhely idén első alkalommal szervezi meg az IKA alkotótábort Csernátonban (Kovászna megye). A 2018. szeptember 1–9. közötti esemény fő médiatámogatója a Székely Hírmondó napilap és a Székely Kalendárium.

Bővebben

Fotópályázat

A Pro Press Egyesület kiadásában megjelenő Székely Kalendárium FOTÓPÁLYÁZATOT HIRDET profi és amatőr fotósok számára. Pályázni olyan saját készítésű digitálisfotó-sorozattal (egy sorozat min. 20 fotó) lehet, amelynek alkotóelemei az utóbbi öt évben készültek Székelyföldön, és amelyek Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát hivatottak ábrázolni.

Bővebben

Nem engedünk a negyvennyolcból!

Elismerem, a fenti cím kissé szigorúnak tűnhet, pedig csak arra utal, hogy a legújabb Székely Kalendárium 48 oldallal vaskosabb a korábbi kiadásokhoz képest, ami jelentős tartalmi színesedést, gazdagodást eredményezett. Az alapelv viszont nem változott: Székelyföld kincsestárának átörökítése, népszerűsítése.

Bővebben

Megjelent a 2017. évi Székely Kalendárium tavaszi-nyári kiadása

Harmadik alkalommal rukkolunk elő tavaszi-nyári kiadással, újabb értékeket villantva meg Székelyföld kincsestárából. A tulajdonképpeni naptárrészben régi magyar nevekkel, népies gyógymódokkal ismerkedhetünk meg Remete Farkas László tolmácsolásában, míg az egyes hónapok kapcsán anyaországba szakadt földink, Kiss Székely Zoltán késztet lírai töprengésre.

Bővebben

Megjelent a 2017-es Székely Kalendárium

Székelyföld eddigi legteljesebb rendezvény-naptárát találják a 2017-es Székely Kalendáriumban, szinte minden hétvégére esik valamilyen fesztivál vagy más vendégváró esemény, emellett minden hónapismertetőnél egy-egy természetvédelmi terület leírását is megtalálják, ahová úgyszintén érdemes ellátogatni. Aki pedig inkább a kertben, gyümölcsösben munkálkodna, ahhoz is talál hasznos tanácsokat.

Bővebben