Kalendáriumok

Székely Kalendárium 2024

Eddig nem tapasztalt gazdag és színes tartalommal rukkolt elő a Székely Kalendárium, amelynek 2024-es kiadása ez alkalommal a székely nőkre fókuszál. A központi témát taglaló fejezetben a gyengébb nem képviselőjének a székely történelemben betöltött szerepéről olvashatnak, külön kiemelve a Nagy Háborút, továbbá az örökkévaló nőtiszteletről, férjhezmenős praktikákról, kilencgyerekes családról, párját segítő feleségről, magát feltaláló népművészről, asszonyos szólásokról, megesett lányokról, boszorkányokról, bűbájosokról, és arra a kérdésre is választ találnak, hogy ki a jobb szakács: a nő vagy a férfi.

Székely Kalendárium 2023

Szó esik benne Székelyföldön honos gyógynövényekről, régi orvoslási praktikákról, összetéveszthető gombákról; végigkövethetjük II. József császár, Jókai Mór és némely világvándor székelyföldi bolyongásait. Megtudhatjuk, mely városban hol működött egykoron bordélyház, mi köze van Bercsényi grófnak a székelyekhez és Bukaresthez, mikor kerültek Moldvába az első magyarok.

Székely Kalendárium 2022

Tartalmában, szerkezetében a régi kalendáriumokra, évkönyvekre emlékeztet, azok népszerű jegyeit ötvözi a Székely Kalendárium 19. kiadása, természetesen megújult formában, igényes kivitelezésben. A fő hangsúlyt ezúttal is a Székelyföld értékeire helyezi, különös tekintettel dicső múltjára, néprajzi kincsestárára, utánozhatatlan humorára, gasztronómiai különlegességeire, megannyi érdekes tudnivalóval fűszerezve. A 336 színes oldalt végiglapozva kiderül, hogy a székely ember egy cseppet miért más, mint a többi, és annak, aki nem ott lakik, miért kötelező legalább egyszer eljutni Erdély eme, a titokzatos mondák világát máig őrző szegeletébe.

Székely Kalendárium 2021

A koronavírus egyáltalán nem fertőzte meg a Székely Kalendáriumot: a 2021-es esztendőre szóló kiadás is rendkívül gazdag és változatos kincsestárat nyújt olvasóinak. A járványt egyetlen anyag taglalja, az is múltbeli tanulságokat igyekszik leszűrni, és hasznos kertészkedési tippekkel szolgál – de nem csak a karanténba kényszerülőknek.

Székely Kalendárium 2020

Székelyföld ételkultúrája, sajátos receptjei ismertetése mellett a szerkesztő külön fejezetet szentel a pisztrángnak, illetőleg a pisztrángfogyasztásnak, de gyógynövényekről, erdei gombákról, régi és élő népszokásokról egyaránt szó esik a 336 oldalas, teljesen színes kiadványban. Kiderül, milyen székely kötődése volt Horthy Miklósnak, miként sikerült megmenteni a székely határőrök harci kürtjét az Úz völgyében, mit jelent az „ájos fül” a gyimesi csángóknál.

Székely Kalendárium 2019

Az igényes kivitelezésű kiadás közel ötven eredeti ételreceptet tartalmaz, és a megannyi gasztronómiai érdekesség mellett a székelyföldi éttermeket is rangsorolja. Az olvasók figyelmébe ajánljuk a tizenkét székely természettudóst bemutató összeállítást, a Hargita név eredetéről, marosszéki csendőrökről, laposnyai vadászkastélyokról, Csíkszék palackozott borvizeiről, a Székely Hadosztály fegyveres ellenállásáról, Ceaușescu vadászatairól, a székely borvidékről, szüreti mulatságokról, kertünk színes zöldségeiről és a levendula-termesztésről szóló írásokat, Hollanda Dénes nyugalmazott professzor képes életútját, a Lukács Zoltán kertészmérnökkel, dr. Rimóczi Imre mikológussal és Babos-Máthé Réka divattervezővel folytatott beszélgetéseket. Emellett a csángók múltjáról is érdekes adatokat találunk a 336 oldalas kötetben, riportot Nagykedéről, a nyugalom szigetéről, rövid életrajzi ismertetőt Hermányi Dienes Józsefről, Bod Péterről, Antos Jánosról.

Székely Kalendárium 2018

Több fejezetben is érdekes, a gyakorlatban is alkalmazható tudnivalókat találunk gyógy- és fűszernövényekről, gombákról, székelyföldi orchideákról, a gasztronómiai részt pedig több mint ötven eredeti erdélyi ételrecept erősíti termesztési, eltevési, tartósítási praktikákkal kiegészítve. Erdély 100 évvel ezelőtti megszállásáról, a Székely Hadosztály megalakulásáról többen is értekeznek az igényes kivitelezésű kötetben, továbbá Szent László és Moldva kapcsolatáról, az ernyei klenódiumokról, Szováta egykori híres vendégeiről, Uz Bence lakóhelyéről, a régi udvarhelyi piacok hangulatáról is olvashatunk.

320 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2017 – tavaszi-nyári kiadás

A tulajdonképpeni naptárrészben régi magyar nevekkel, népies gyógymódokkal ismerkedhetünk meg Remete Farkas László tolmácsolásában, míg az egyes hónapok kapcsán anyaországba szakadt földink, Kiss Székely Zoltán késztet lírai töprengésre. Többek között a székelyföldi klímaváltozásról is olvashatunk, továbbá múltunkról, táltosainkról, hagyományainkról. Felidézzük a 82-esek száz évvel ezelőtti hősi helytállását, rokonaink után kutakodunk a messzi Hindukus-hegységben. Ízelítőt kapunk abból, miként vélekedtek jeles írók, gondolkodók a székelyekről, megtudjuk, milyen kihívásokkal néznek szembe a korondi fazekasok, mit jelképez a húsvéti piros tojás, hol járnak angyalkák a nyári kánikulában. A legizgalmasabb fejezet az ínyenceké: a megannyi étkezési tanács, mai konyháknak szóló régi ötlet, no meg az erdélyi bormustra mellett több mint ötven ételreceptet tartalmaz ez a kötet.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2017

Székelyföld eddigi legteljesebb rendezvény-naptárát találják a 2017-es Székely Kalendáriumban, szinte minden hétvégére esik valamilyen fesztivál vagy más vendégváró esemény, emellett minden hónapismertetőnél egy-egy természetvédelmi terület leírását is megtalálják, ahová úgyszintén érdemes ellátogatni. Aki pedig inkább a kertben, gyümölcsösben munkálkodna, ahhoz is talál hasznos tanácsokat. Ha már 2017 Szent László-év, akkor a székelyek védőszentjéről is olvashatnak. Szó esik az ősi tudás őrzőiről, a Teleki-kripta mentéséről, román pénzérmék magyaros arcairól, Erdély 1916-os megszállásáról, az ortodox pópa szerepéről a gyimesiek hiedelemvilágában.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2016 – tavaszi-nyári kiadás

Székelyföld 12 természeti csodája van terítéken, s ha már 12 hónap, akkor ugyannyi fűszernövényt is ajánlunk a megannyi ételrecept mellé. Arra nézve is adunk tanácsokat, hogy mit hová, mi mellé ültessen az általunk megtervezett kertben, illetve miként gyógyulhatunk meg a természet erejével! Sajátos felfogásban ismertetjük a székelyek őstörténetét, további a székek kialakulásának módját. Szó esik székely mártírokról, Horthy Miklós székely vitézéről, Lenin székely testőréről, Tudor Arghezi székely édesanyjáról, a marosvásárhelyi hagymakupolás főtérfoglalásról, interjút olvashatnak – többek között – dr. Balázsi Gábor biofizikussal, Szőcs Rajmond ferences szerzetessel, Mátray László színművésszel.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2016

A mitikus helyek után ezúttal 12 székelyföldi templombelső van soron, az olvasót rövid sétára invitáljuk nemcsak a Hadak útján, hanem a bukovinai székelyek nyomában is. Továbbá havi bontásban találja, mik a tennivalók kertben és gyümölcsösben, megtudhatja, mi Bandi Kata ruhatervező válasz a globalizációra. Felidézzük Erdély 1916. évi román megszállásnak történetét, bepillantunk a székelyföldi borvízpalackozás múltjába, s végigkövetjük néhány székely világutazó kalandjait a nagyvilágban. A székely konyha bölcsessége mellett az Igazi Csíki Sör és megannyi ételféleség receptje, no meg a jó bor lelkének titkát is megismerhetjük, ugyanakkor 10 székelyföldi étteremtippel is szolgálunk.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2015 – húsvéti különkiadás

A kalendáriumtörténetben első ízben jelentkezik különkiadással a Székely Kalendárium, főként a húsvéti és pünkösdi ünnepkörre fókuszálva. Mindjárt az elején Székelyföld 12 hegyéről találunk gyönyörű fotókat, továbbá minden hónaphoz kapcsolódóan egy-egy gyógynövény-ajánlót. Régi és élő hagyományokat ismerhetünk meg, beleértve a népi immunerősítés egynéhány fortélyát, de a csíksomlyói kegyhely pár titka is gondolkodásra késztet. Sok-sok ételreceptet tartalmaz, ismertetőt a Mária-útról, Maros és Kis-Küküllő menti kastélyokról és további 15 régi székelyföldi templomról. Emberközelbe Kilyén Ilka marosvásárhelyi színművész.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2015

Többek között Székelyföld 12 mitikus helyét ismerteti, de a 10 legrégebbi(nek vélt) székelyföldi templomot is bemutatja. Emellett a népi botanikában rejlő ősi tudásról, gombák gyógyhatásáról olvashatunk, bepillantást nyerünk az egzotikus székely kisfalu, Zalánpatak életébe. Olyan jeles személyiségeket ismerhetünk meg közelebbről, mint dr. Barabási-Albert László fizikus, Vaszi Levente népdalénekes, Pál atya ferences rendi pap, Molnár Levente bariton, Ilyés Ferenc kézilabdázó vagy Miklós Edit alpesi síző. Régi székely mesterségek elevenednek meg, napórákat csodálhatunk, és gasztronómiai utazást tehetünk a kemencében sült kenyértől a böjtös töltött káposztáig.

272 oldal, teljesen színes

Székely Kalendárium 2014

A naptár-részben elsősorban gombák kerülnek terítékre, továbbá tizenkét régi székelyföldi fürdőhelyet fedezhetünk fel. Felelevenedik három székelyföldi népszokás, és mivel az eső világháború kitörésének 100. évfordulójánál tartunk, a 82-es székely gyalogezred történetes sem hiányozhat. Összeállítást olvashatnak a legrégebbi székelyföldi harangokról, rövid emlékeztetőt a madéfalvi vérengzésről, interjút a Magyar Szent Koronáról. Benkő József polihisztorról, az Uzonba visszatért gróf Mikes Zsigmondról, Szávai Márton énlakai gyümölcsnemesítőről, a gyergyói, azóta elhunyt Hazug Pistáról is szól írás.

272 oldal, ebből 32 oldal színes

Székely Kalendárium 2013

A naptár-részben csízió, gyógynövények, évfordulók, no és tizenkét, ma is látogatható székelyföldi kastély ismertetése. Bemutatjuk egy erdélyi vajda sarját, a torjai báró Apor Csabát, és ezúttal a Nemere-hegységbe csábítjuk az olvasót. Harangi Szabolccsal a Csomád alatti aktív vulkáni tevékenységről olvashatnak interjút, dr. Turóczi Ildikóval a kameruni viszontagságairól, míg dr. Kovács Gergellyel Márton Áron szentté avatási procedúrájáról, de ugyanakkor India varázslatos világába is bepillantást nyerünk. Homoróddarócról, a szászföldi székely faluról is megtudhatnak egyet s mást, a székely olimpikonokról, valamint a Székelyföld fejlesztését célzó korabeli tervekről.

256 oldal, ebből 32 oldal színes

Székely Kalendárium 2012

A naptár-rész túraajánlókat, szépségtippeket, népi időjárási ismereteket, ételrecepteket kínál, és ezúttal se hiányozhat a székely gazda kiskátéja. Az olvasót barangolásra hívjuk a vadregényes Ojtozba, továbbá háromszéki lófők díszes portáihoz, és ezúttal Székelyföld hét természeti csodája kerül bemutatásra. Interjú Papp Emil kézdiszentkereszti kőfaragó művésszel, a regényes életutat maga mögött tudó, kovásznai Gocz Elvirával, bepillantás a Magyar Szent Korona, illetve a székely himnusz történetébe, hasznos tippek gyógynövénygyűjtőknek – ez csak parányi szemléltető a gazdag tematikából.

232 oldal, ebből 32 oldal színes

Székely Kalendárium 2011

A hagyományosak mellett a régi magyar nevek naptárát is megtalálják, továbbá egyéb kuriózumokat a régi magyar naptárból, csillagolvasásból, no és 12, kertészek által alkalmazható tippet. Egy sepsiszentgyörgyi világutazó révén végigjárhatjuk Kőrősi Csoma Sándor útvonalát a távoli Indiáig, megismerkedhetünk Tatárlaka titkával és a 19. századi Háromszék vadászati viszonyaival, Kézdivásárhely kevésbé ismert dísz- és tiszteletbeli polgáraival. És ha már Háromszék: a régi bordélyházak világába is betekintést nyerünk! Sok-sok régi és modern ételrecept, konyhatrükk, rejtvény, fejtörő.

232 oldal, ebből 32 oldal színes

Székely Kalendárium 2010

A gazdáknak szóló tudnivalók mellett az ehető vadnövényről nyújt összeállítást, Boszniába, Montenegróba és Horvátországba kalauzolja el az olvasót. A csúcslovakat lovagló honfoglalók, a rovásírás titka, a címeres magyar szürke, a transzhumáló pásztorkodás mind érdekfeszítő témákat képeznek, akárcsak a moldvai magyarság évszázadai, Nagy Bertalan sósmezői határőr visszaemlékezése, Szigyártó Domokos forradalma vagy a kézdivásárhelyi ágyúlelet. Emellett a legősibb mesterségről, a hosszú élet titkáról, kihalófélben levő magyar ételekről is szó esik.

232 oldal, ebből 32 oldal színes

Székely Kalendárium 2009

Ebből sem hiányozhat a kertésznaptár, de olyan témákat is taglal, mint a vándormadarak érkezése vagy a csillaghullás. A szerkesztőség kísérletet tesz Háromszék hét csodájának kijelölésére, interjút olvashatnak Benkő Mihály középajtai származású keletkutatóval. Érdekfeszítő írások szólnak a székelyek áldozati poharáról, Mátyás király és a székelyek kapcsolatáról, a térképész Bod Péterről, a marosvásárhelyi Bodor-kútról, az építész Kós Károlyról, a nagyvilág magyar utazóiról, az erdővidéki mészégetőkről. Nem csak nőknek ajánljuk a kerti fűszerekről szóló összeállítást!

224 oldal, a borítót leszámítva fekete-fehér

Székely Kalendárium 2008

A naptár rész 12 gyógynövény felhasználásához nyújt támpontot, de a gazdák számára is számos jó tanáccsal szolgál. A múltunk iránt érdeklődők nyolc háromszéki vár leírását találják benne, továbbá a hun-magyar rokonságról, a székely történelemről, a régi magyar konyháról, a Kárpát-medence demográfiai és éghajlatváltozásairól, a Székely Hadosztályról olvashatnak. További érdekes írások a horvátországi magyar emlékekről, Wesselényi pajzán kalandjairól, Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnokról.

224 oldal, a borítót leszámítva fekete-fehér