Felhívások

Székely Kalendárium 2024

Miről olvashatnak a legújabb kalendáriumban?

Eddig nem tapasztalt gazdag és színes tartalommal rukkolt elő a Székely Kalendárium, amelynek 2024-es kiadása ez alkalommal a székely nőkre fókuszál. A központi témát taglaló fejezetben a gyengébb nem képviselőjének a székely történelemben betöltött szerepéről olvashatnak, külön kiemelve a Nagy Háborút, továbbá az örökkévaló nőtiszteletről, férjhezmenős praktikákról, kilencgyerekes családról, párját segítő feleségről, magát feltaláló népművészről, asszonyos szólásokról, megesett lányokról, boszorkányokról, bűbájosokról, és arra a kérdésre is választ találnak, hogy ki a jobb szakács: a nő vagy a férfi.

És ha már a szakácskodásnál tartunk, félszáznyi eredeti ételrecept is helyet kapott a 368 oldalasra duzzadt, igényes kivitelezésű kötetben, emellett székelyföldi étterem-kalauz, gombás ajánlatok, Bajzát Attila pedig kocsonyakészítéshez, szalonnaeltevéshez ad tanácsokat.

Természetesen a férfiak sem maradnak olvasnivaló nélkül, hiszen – a fentiek mellett – a Szentföldön kalandozó elődeinkről, Bukarest kurucairól, a Nyergestetőről, sóbálványokká vált honvédekről, székelyföldi Sissi-emlékekről, a székelykapu titkairól, aranycsináló honfitársainkról, a székely lóról, felcsíki tiroli szürkéről vagy éppen az olimpikonjainkról, extrém sportot űző hölgyekről szóló írásokat ők is érdeklődéssel böngészhetik.

A néprajzot kedvelők Gagy menyi szólásokon, csíkszéki falucsúfolókon derülhetnek, vagy megtanulhatnak szappant főzni, mások ellátogathatnak a „bükkfalvi négyeshez”, a gyergyszéki borvizes feredőkhöz, a zalánpataki falumúzeumba, a Csobányos völgyébe, a csíksomlyói kovácshoz, esetleg a mitácsi úton barangolhatnak végig. Az is kiderül, mit tartogat számunkra a Nap éve, és mire tippel a százesztendős jövendőmondó.

A székelynyelv-teszt segítségével bárki lemérheti, milyen eséllyel térhet be érdeklődni egy falusi kocsmába, és aki ezen még nem tud nevetni, a több tucatnyi vicc, góbéság, kotnyeleskedés biztosan jókedvre deríti!