Felhívások

Székely Kalendárium 2023

Miről olvashatnak a legújabb kalendáriumban?

Szokás szerint közel félszáz erdélyi ételféleség receptjét és több tucat góbéságot tartalmaz a 2023-as Székely Kalendárium, de ezzel még koránt sincs kimerítve a 336 oldalas, teljesen színes kötet!

Szó esik benne Székelyföldön honos gyógynövényekről, régi orvoslási praktikákról, összetéveszthető gombákról; végigkövethetjük II. József császár, Jókai Mór és némely világvándor székelyföldi bolyongásait. Megtudhatjuk, mely városban hol működött egykoron bordélyház, mi köze van Bercsényi grófnak a székelyekhez és Bukaresthez, mikor kerültek Moldvába az első magyarok.

A Kocsis Károly szerkesztette kötetből kiderül továbbá a jó szilvaíz-készítés, a ditrói madáreresztés, az utánozhatatlan ribizlibor és a csernátoni dühüdoktor titka, borvizes fürdőkhöz, bölényfarmra, sóbányába, kolostorkertbe látogathatunk el helyszíni riportokat olvasva. Ugyanakkor vesszőfonó, kulákfióka, faszobor-faragó, frontra szakadt szerelmes, házaló lószerszám-kereskedő és székelyföldi filmsztárok is témaként szolgálnak. Összegezve: a huszadik Székely Kalendárium megannyi lebilincselő írása enged betekintést Székelyföld páratlan kincsestárába!