Hírfolyam

Megidézett visszatérés

A napokban került a könyvesboltokba és a lapárudákba a Székely Kalendárium 2020-as kiadása. Fő témavonulatát ezúttal Székelyföldnek a 80 évvel ezelőtti, a „kicsi magyar világ” kezdetét jelentő visszatérése képezi, de természetesen a megszokott rovatok sem hiányoznak belőle.

Székelyföld ételkultúrája, sajátos receptjei ismertetése mellett a szerkesztő külön fejezetet szentel a pisztrángnak, illetőleg a pisztrángfogyasztásnak, de gyógynövényekről, erdei gombákról, régi és élő népszokásokról egyaránt szó esik a 336 oldalas, teljesen színes kiadványban. Kiderül, milyen székely kötődése volt Horthy Miklósnak, miként sikerült megmenteni a székely határőrök harci kürtjét az Úz völgyében, mit jelent az „ájos fül” a gyimesi csángóknál.

Az igényes kivitelezésű kötetben boldoggá avatott csángó szűzről, székely szuperhősről, slammerbajnokról, tiszteletbeli székelyről egyaránt olvashatnak. A fokhagyma dicsérete mellett gyakorlatban is alkalmazható tippeket találnak egészségóváshoz, szépségápoláshoz, kertgondozáshoz, különféle gyümölcsök felhasználásához. Azt is megtudjuk, mennyire boldogak a székelyek – ennek fokozásához pedig megannyi viccel, góbésággal, anekdotával járul hozzá a 2020-as Székely Kalendárium.